کوچینگ

آنچه درباره آموزش کوچینگ باید بدانید

آنچه در مورد دوره‌ها، سیلابس و هزینه آموزش کوچینگ باید بدانید.

بسیاری از جنبه‌های آموزش کوچینگ ترکیبی از روش‌های کلاسیک و تجربی است. این نظام آموزشی بر شایستگی‌های کوچینگ متمرکز است. لذا زمانی را که صرف می‌کنید و هزینه آموزش کوچینگ را که سرمایه‌گذاری می‌کنید، با سایر آموزش‌های کلاسیک مقایسه نکنید.

برنامه های آموزش کوچینگ یک روش جامع و استاندارد برای دریافت گواهینامه بین‌المللی کوچینگ است. افرادی که می خواهند کوچ‌های شغلی یا اجرایی و همچنین کوچ‌های زندگی یا شخصی شوند، آموزش کوچینگ یک باید است.

یک مربی (کوچ) حرفه‌ای باید مراقب حرفه کوچینگ باشد. به همین دلیل است که آموزش‌ کوچینگ برای کوچ‌های مستقل یا شاغلین در کوچینگ سازمانی یک باید است.

آموزش کوچینگ چیست؟

در اغلب برنامه‌های آموزش کوچینگ، علاوه بر مشارکت در کلاس ، فراگیران باید به صورت خودآموزی (Self Study) هم مطالعه داشته باشند. گاهی این ساعات مطالعه و سایر وظایفی را توسط مدرسین تعیین می‌شود جزو ساعات آموزشی محسوب می‌کنند. شرکت کنندگان همچنین کوچینگ هم‌سطح، تمرین گروهی و حتی کوچینگ مشتری واقعی را تجربه خواهند کرد. بنابراین شما می توانید از ابتدای دوره آموزش کوچینگ، یک پل به سمت بازار کوچینگ خود نیز بزنید.

معمولا فراگیران برای دریافت گواهینامه پایان دوره، ملزم به حضور در ۷۰ تا ۸۰ درصد کلاس‌ها به صورت زنده (حضوری یا مجازی) هستند. البته انجام تکالیف و تمرین‌های مورد نیاز هم ضروری است. پرداخت کامل هزینه هم که یک قاعده جهانی دارد و کمتراستثنایی در آن در نظر گرفته می‌شود.

دوره‌های آموزش کوچینگ چیست؟

برای دریافت مدارک بین‌المللی کوچینگ و منتورینگ شرایطی لازم است که باید تامین شوند. البته هیچ موسسه آموزشی نمی‌تواند (و نباید) تضمین کند که شما این مدارک را دریافت خواهید کرد. چون اخذ مدارک مذکور تابع مقررات سازمان‌های مربوطه است.

مطابق استاندارد فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) سه دوره اصلی آموزش کوچینگ تعریف شده است:

  • دوره مبانی (برای اخذ مدرک ACC)

۶۰ ساعت آموزش جهت دستیابی به مدرک ACC (ICF) ، متمرکز بر شایستگی‌های کوچینگ.

  • دوره حرفه‌ای (برای اخذ مدرک PCC)

۶۵ ساعت علاوه بر مبانی کوچینگ، در مجموع ۱۲۵ ساعت آموزش برای مدرک PCC (ICF).

  • دوره پیشرفته (برای اخذ مدرک MCC)

۷۵ ساعت برای اخذ اعتبارنامه MCC (ICF)  برای کوچ‌های حرفه‌ای دارای مدرک PCC.

در جدول زیر مشخصات سه دوره اصلی مطابق استاندارد فدراسیون جهانی کوچینگ و هزینه آموزش کوچینگ را می‌بینید:

اعتبارنامه مورد نظربرنامه آموزشیپیش‌نیازمدت آموزشطول دورههزینه‌‌ تقریبیسایر الزامات احتمالی
ACCدوره مبانیندارد۶۰ ساعتحدود ۴ ماهحدود ۲ تا ۴ هزار یوروخودآموزی
مطالعه آزاد
تمرین گروهی
کوچینگ هم‌سطح
ارزیابی توسط منتور
PCCدوره حرفه‌ایدوره مبانی۶۵  ساعتحدود ۵ ماهحدود ۴ تا ۶ هزار یوروخودآموزی
مطالعه آزاد
تمرین گروهی
کوچینگ هم‌سطح
ارزیابی توسط منتور
آزمون کتبی و شفاهی
ضبط جلسات کوچینگ
پیاده سازی متن جلسات

– برخی مراکز آموزشی، داشتن حداقل ۱۰ سال تجربه کاری را نیز از شرایط ثبت‌نام در این دوره می‌دانند.
MCCدوره پیشرفتهشما قبل از ثبت‌نام در این دوره،
باید PCC خود را دریافت کرده باشید.
۷۵ ساعتحدود ۶ ماهحدود ۶ تا ۸ هزار یوروخودآموزی
مطالعه آزاد
تمرین گروهی
کوچینگ هم‌سطح
ارزیابی توسط منتور
آزمون کتبی و شفاهی
ضبط جلسات کوچینگ
پیاده سازی متن جلسات

– برخی مراکز آموزشی، داشتن ۲۰ سال تجربه کاری که حداقل ۱۰ سال آن در سمت مدیریتی باشد را نیز از شرایط ثبت‌نام در این دوره می‌دانند.
مشخصات دوره‌های اصلی آموزش کوچینگ

سایر الزامات آموزش کوچینگ چیست؟

دریافت مدرک معتبر بین‌المللی کوچینگ مستلزم گذراندن دوره‌های آموزشی است. این سفر کوچینگ با برنامه آموزش مبانی کوچینگ مشهور به فاندامنتال آغاز می‌شود. برای اخذ مدارک معتبر بین‌المللی از  ICF باید این گام نخست را بردارید. شرکت در برنامه‌های آموزش کوچینگ مراکز معتبرجهانی، یک روش موثر و مقرون به صرفه برای اخذ اعتبارنامه ACC است.

در دوره‌های آموزش کوچینگ علاوه بر برگزاری کلاس، فراگیران ساعاتی را هم به عنوان خودآموزی (Self Study)  می گذرانند. همچنین فعالیت‌هایی را هم باید با همکاری مربی، منتور، مدرس یا سایر شرکت‌کنندگان انجام دهند.

فراگیران همچنین در جلسات تمرین با کوچ‌های همکار یا کوچینگ هم‌سطح شرکت می‌کنند. طبق درخواست ICF حداقل ۱۰۰ ساعت کوچینگ با مشتریان هم جزو الزامات اخذ مدرک است. عادی طی کنند. علاوه بر این، معمولا موسسات آموزشی از فراگیران خود با برنامه‌های رایگان و مداوم پشتیبانی میکنند. این فعالیت‌ها برای ارتقای کیفیت کوچینگ و الزامات تمدید اعتبارنامه (CCE) استفاده می‌شوند.

مخاطبان آموزش کوچینگ چه کسانی هستند؟

شرکت کنندگان دوره‌های آموزش کوچینگ می‌توانند از افراد زیر باشند:

  • مدیران و کارشناسان ارشد
  • مدیران و کارشناسان منابع انسانی
  • کارآفرینان و بنیان گذاران استارت‌آپ‌ها
  • افرادی که مایلند شایستگی‌های خود را ارتقا دهند
  • مدیران و کارشناسان آموزش و توسعه سرمایه انسانی
  • افرادی که به دنبال استفاده از ظرفیت‌های تجربی خود پس از بازنشستگی باشند
  • دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کارشناسان حرفه‌ای در حوزه‌های مدیریت، تجارت، حقوق، روانشناسی و پزشکی.
آموزش کوچینگ

تأییدیه فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF)

 تأییدیه ICF یک مدرک معتبر بین‌المللی است که در ۳ سطح تخصصی صادر می‌شود:

  • کوچ همیار: مدرک ACC پس از گذراندن ۶۰ ساعت دوره آموزشی با گواهی ACSTH یا ACTP و حداقل ۱۰۰ ساعت تجربه کوچینگ صادر می‌شود.
  • کوچ حرفه‌ای: مدرک PCC پس از گذراندن ۱۲۵ ساعت دوره آموزشی با گواهی ACSTH یا ACTP و حداقل ۵۰۰ ساعت تجربه کوچینگ صادر می‌شود.
  • کوچ خبره: مدرک MCC پس از گذراندن ۲۰۰ ساعت دوره آموزشی با حداقل  2500 ساعت تجربه کوچینگ صادر می‌شود.

لازم به ذکر است که برای صدور مدرک تأییدیه توسط ICF یک آزمون سنجش صلاحیت کوچینگ موسوم به CKA  برگزار می‌شود که برای قبولی در آن اخذ حداقل ۷۰ از ۱۰۰ نمره آزمون، ضروری است.

ساختار برنامه‌های آموزش کوچینگ چیست؟

در سطح جهانی، اغلب دوره‌های آموزشی کوچینگ از طریق زوم و به صورت مجازی ارائه می‌شوند. تمام برنامه های آموزش کوچینگ باید توسط کوچ‌های تایید صلاحیت شده معتبر PCC یا MCC ارائه شود.

کلاسها معمولا به صورت هفتگی و هر بار به مدت ۲ تا ۴ ساعت در یک روز و ساعت مشخص برگزار می‌شوند. حدود ۵۰٪  از زمان کلاس به آموزش مفاهیم کوچینگ اختصاص می‌یابد. آموزش کوچینگ مبتنی بر تدریس، پرسش و پاسخ، بحث در مورد کتاب‌ها و فیلمهای مرتبط، کوچینگ در مشاغل مختلف، اجرای کوچینگ تمرینی است. نیم  دیگر هر جلسه به پخش صدا یا ویدیوی یک جلسه کوچینگ واقعی یا کوچینگ تیمی (دو نفره، سه نفره، دانه تسبیحی) اختصاص می‌یابد.

آموزش کوچینگ با احترام به تفکرات، جهان‌بینی و آیین و مذهب فراگیران، مقدار زیادی به تقویت ظرفیت‌های معنوی افراد می‌پردازد. ترکیب و هم‌افزایی معنویت با سایر علوم مرتبط با کوچینگ بسیار چشمگیر است. به عبارت دیگر آموزش کوچینگ از طریق تکنیک‌های زیر بر توسعه فردی در کار و زندگی متمرکز است:

  • ایجاد خودآگاهی و تقویت خودشناسی
  • توجه عاطفی به خود و جامعه
  • تقویت مهارت ارتباطات
  • واقع‌بینی توام با مثبت‌اندیشی
  • یادگیری تجربی عمیق
  • توسعه فرایندها و مدل‌های فکری

عمیق ترین ترس ما این نیست که نامناسب هستیم. 

عمیق ترین ترس ما این است که ما بیش از اندازه قدرتمند هستیم!

بازگشت به عشق اثر ماری ویلیامسون 

مسیرهای آموزشی دریافت مدرک ICF

دو مسیر آموزشی برای دریافت مدارک ICF وجود دارد:

مسیر ACTP

در این مسیر باید مدت زمان مورد نیاز آموزشی خود را با متدولوژی ACTP بگذرانید. داشتن حداقل ساعت تجربه کوچینگ مورد نیاز هر مدرک که نحوه کوچینگ حضوری و مجازی به صورت رایگان با حق‌الزحمه یا تهاتری تابع شرایط خاصی خواهد بود. اخذ %۷۰ نمره آزمون سنجش صلاحیت کوچینگ موسوم به CKA  که توسط ICF برگزار می‌شود.

مسیر ACSTH

در این مسیر باید مدت زمان مورد نیاز آموزشی خود را با متدولوژی ACSTH بگذرانید. حداقل ساعت تجربه کوچینگ و اخذ %۷۰ نمره آزمون سنجش صلاحیت کوچینگ، شبیه مسیر قبلی است.

دو ویژگی مهم در این مسیر، ضروری بودن منتور کوچینگ است و ارزیابی عملکرد است. منتور کوچ شما باید واجد ویژگی‌های خاصی باشد. ارزیابی عملکرد هم شامل ضبط صدا و پیاده کردن نسخه متنی فارسی و ترجمه آن به انگلیسی است.

قدم‌های بعد از تکمیل دوره آموزش کوچینگ چیست؟

برای دریافت مدرک پایان دوره، انتظار می‌رود فراگیران در ۷۰-۸۰ درصد کلاس‌ها شرکت کنند. علاوه بر این، آن‌ها حدود ۱۰ ساعت منتورینگ توسط یک کوچ حرفه‌ای PCC یا MCC دریافت می‌کنند. بر اساس استانداردهای جهانی، علاوه بر تکالیف درسی، فراگیران باید تعدادی مکالمه کوچینگ ضبط شده همراه با متن پیاده شده را نیز تحویل دهند. همچنین تکالیف کتبی و خودارزیابی هم مهم است تا فراگیران شاهد پیشرفت خود در طول برنامه باشند

با انجام موفقیت آمیز الزامات ذکر شده، فراگیران می‌توانند مدرک پایان دوره خود موسوم به ASCTH  یا ACTP را دریافت کنند. دریافت این مدارک برای اخذ اعتبارنامهACC  یاPCC  ازICF  الزامی است. مدارک برخی موسسات معتبر آموزش کوچینگ علاوه برICF ، برای سایر موسسات معتبر جهانی نظیر EMCC و CCE هم معتیر است. توجه داشته باشید کهICF ، EMCC و CCE شرایط اختصاصی خود برای دستیابی به گواهینامه‌های بین‌المللی را دارند.

معرفی آموزش کوچینگ به روش پروبونو

پروبونو در آموزش کوچینگ

مشاورین، منتورها و کوچ‌های حرفه‌ای اغلب یک تخصص اجرایی نیز دارند. آنها ممکن است برای رشد سرمایه انسانی تیم خود در مدل‌های بیزینسی خود تجدید نظر کنند و از دریافت بخشی از هزینه کوچینگ، مشاوره یا منتورینگ چشم‌پوشی کنند.

برای مشاغل مبتنی بر خدمات نظیر کوچینگ، استفاده از مدل پروبونو روش تازه ای برای توسعه فعالیت است. در این مشاغل پروبونو می‌تواند انجام کارهای خیرخواهانه یا ایفای مسئولیت اجتماعی برای آنها محسوب شود. پروبونو در این شرایط با تقویت اقتصاد تیمی یا صنفی، بازار قوی تری را برای همان مشاغل ایجاد می کند. همزمان مهارت های تیمیِ ارائه دهندگان خدمات و دریافت کنندگان خدمات را پرورش می دهد.

خدمات مورد انتظار روش  پروبونو چیست؟

آموزش کوچینگ به روش پروبونو، دانش‌پذیران در موارد زیر همکاری خواهند داشت:

  • تولید محتوای متنی، صوتی یا ویدیویی
  • مطالعات کتابخانه‌ای
  • ترجمه و تالیف
  • برگزاری رویداد
  • کمک به پیشرفت سایر دانش پذیران
  • منتورینگ کارآموزان
  • بازاریابی و ریفرال مارکتینگ
  • سایر خدمات در حوزه تخصص دانش‌پذیر

در متدلوژی آموزش کوچینگ به روش پروبونو دانش پذیر می تواند مطالب پایه و کاربردی را در کنار تبادل تجربه محک بزند و خود را برای ورود به بازار کار توانمند کند. در این مسیر شما خواهید توانست با تکیه بر توانایی علمی و مهارتی خود، مسیر شغلی بهینه را پیدا کرده و وارد بازار کار شوید.

آزمون سنجش دانش کوچینگ (CKA) چیست؟

سنجش دانش کوچینگ (CKA) یک آزمون آنلاین چند گزینه‌ای است. قبولی در این آزمون برای دریافت گواهینامه دستیاری کوچینگ (ACC) یا گواهینامه حرفه‌ای کوچینگ (PCC) از فدراسیون بین‌المللی کوچینگ الزامی است.

این یک آزمون آنلاین و شامل ۱۵۵ سوال چند گزینه‌ای است.  این سوالات بر اساس تعریف ICF از کوچینگ ، شایستگی‌های اصلی و اصول اخلاقی  است. سطح دشواری سوالات متفاوت است. ولی همه سوالات، آگاهی شما از یک مفهوم یا شایستگی را در پنج حوزه ارزیابی می کنند:

  • تنظیم پایه و اساس
  • ایجاد مشترک رابطه
  • ارتباط موثر
  • تسهیل یادگیری و نتایج
  • مبانی مربیگری و دانش بنیان

البته سوالاتی هم برای سنجش درک عمیق و کاربرد اصول اخلاقی یا صلاحیت‌ها پرسیده می‌شوند که در این چهار حوزه خواهند بود:

  • رفتار حرفه‌ای
  • تعارض منافع
  • رفتار با مراجع/مشتری
  • حفظ اسرار و محرمانگی
معرفی دوره‌های آموزش کوچینگ توسط کوچاریا به زبان پارسی

هزینه آموزش کوچینگ چقدر است؟

یکی از سوالات رایج این است که هزینه دوره آموزش کوچینگ چقدر است؟ به عبارتی «تعرفه آموزش کوچینگ» چگونه است؟

هزینه‌ دوره‌های آموزش کوچینگ در کشورهای مختلف متفاوت است. در مقایسه با سایر حوزه‌های آموزش تخصصی، هزینه یک جلسه آموزش کوچینگ از یک جلسه آموزش معمولی بیشتر است. اگر چه هزینه آموزش کوچینگ در بیزینس کوچینگ با لایف کوچینگ تفاوت‌هایی دارد. ولی در اغلب موارد، تعرفه آموزش کوچینگ نسبتا در یک محدوده است.

مرجع بین‌المللی استانداردهای کوچینگ فدراسیون جهانی کوچینگ (International Coaching Federation) است. ولی تعرفه آموزش کوچینگ بسیار متنوع است. این هزینه به مهارت‌­، گواهی‌های حرفه‌ای، شبکه کاری و تجربه موسسه آموزشی و مدرسین بستگی دارد. هزینه‌های آموزش کوچینگ همچنین می‌تواند به ویژگی­‌های دیگری نظیر تعرفه یا هزینه کوچینگ در بازار نیز مرتبط باشد. در جدول ابتدای این مقاله، علاوه بر مشخصات سه دوره اصلی آموزش کوچینگ مطابق استاندارد فدراسیون جهانی کوچینگ، هزینه‌های متعارف دوره‌های آموزش کوچینگ در سطح بین‌المللی را نیز می‌بینید.

هزینه‌ متعارف دوره‌های آموزش کوچینگ در اروپا در مورد دوره ۶۰ ساعته اصول یا مبانی کوچینگ (ACC) حدود ۲۰۰۰ یورو و در مورد دوره ۱۲۵ ساعته (PCC) حدود ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ یورو هستند. البته باید به این نکته اشاره کرد که نحوه ارائه دوره به صورت ACSTH یا ACTP در تعیین شهریه دوره آموزش کوچینگ تاثیرگذار است.

در مقاله «هزینه کوچینگ چقدر است؟» که مبتنی بر تجربیات شخصی است، سعی کرده‌ام به سوالات مربوطه پاسخ دهم.

https://www.amfazel.com/هزینه-کوچینگ

سخن پایانی

اگر تصمیم دارید که بهبود یا تغییر را در کار و زندگی خود تجربه کنید، از آموزش کوچینگ غافل نشوید. اگر تصمیم دارید کوچینگ را به عنوان یک حرفه نیز دنبال کنید، حتما باید سطوح مختلفی از آموزش کوچینگ را طی کنید.

سیلابس‌های درسی دوره‌های آموزش کوچینگ، منتورینگ و تسهیلگری را در لینک پایین ببینید:

برنامه درسی دوره آموزش کوچینگ و منتورینگ
نمایش بیشتر

اصغر محمدی فاضل

دکتر علی اصغر محمدی فاضل، عضو فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) با درجه حرفه‌ای (PCC) است. دکتر فاضل بیش از 15 سال تجربه در ارائه مشاوره تخصصی، منتورینگ، کوچینگ، تسهیلگری و اجرایی در طیف وسیعی از موسسات عمومی، خصوصی و غیردولتی بین‌المللی در کشورهای مختلف را در رزومه حرفه‌ای خود دارد. اگرچه دکتر فاضل تجربه مدیریت و تدریس در دانشگاه‌های مختلف داخلی و خارجی را دارد اما بیشترین تمركز وی بر روی كوچینگ مسیر شغلی و بیزینس کوچینگ بوده تا ورود حرفه‌ای به بازارهای جهانی و عرصه‌های بین المللی را برای علاقه‌‌مندان تسهیل کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا