خانه کاری: دورکاری با کودکان در قرنطینه!
ترفندهایی برای فریلنسرهایی که همراه کودکان خود دورکاری در قرنطینه را تجربه میکنند
این مطلب برای شما مفید است حتی اگر سالیان سال فریلنسر باشید. صد سال هم از خانه دورکاری کنید باز هم اعضای خانواده و فرزندتان جزو برنامه کاری نخواهند بود. حالا قرنطینه کرونایی را هم به اآن اضافه کنید.
آنچه در این مقاله خواهید یافت:
قرنطینه یا تعطیلات؟
تردیدی نیست که فاصله گذاری اجتماعی به کاهش روند شیوع ویروس کرونا کمک می کند. اما بسیاری از خانواده ها ناگهان اما، کودکان نیز در خانه هستند. دورکاری و همزیستی با کودکان و سایر اعضای خانواده، همه ما را دچار شوک کرده. فریلنسرها هر روز چالش جدیدی را یاد می گیرند. آنها در برابر شرایط جدید تجربه میکنند که با خانواده خود چطور رفتار کنند.
در این شرایط ممکن است خانواده ما هفته اول قرنطینه را به دید تعطیلات نگاه کنند. همه با این فرض ساختار برنامه و وظایف سنتی دارند. بعد از یک هفته شرایط تغییر میکند. اوضاع میتواند به یک وضعیت ناامیدکننده تبدیل شود. شاید این روزها تخصص بسیاری از ما دیگر به درد هیچکس نمیخورد.
تصور کنید افرادی که دیگر کارهای خود را انجام نمیدهند. گوشه ای روی فرش یا مبل و کاناپه لم داده و غرق در تلفن همراه خود هستند. اغلب اخبار و آمار جانباختگان کرونا را دنبال می کنند. کارهای معمولی مانند وعده هایی غذایی تغییر کرده است. تمیزکاری در حال تلمبار شدن است. اینکه همه خانواده در یک فضای بسته به هم چسبیده اند، اوضاع را افتضاح می کند.
خانه نشینی و خوش نشینی!
شاید حالا بیکاران و بیماران و اسیران و زندانیان را بیشتر درک کنیم. از طرفی بسیاری از ما دریافته ایم که کارهای خانه اصلا آسان نیست. شرایط پر استرس این روز ها نیز به زخم میپاشد.
حتی اگر سالیان سال است که تجربه فریلنسر بودن دارید، الان شرایط متفاوت است. شاید شما قبلا از خانه کار کرده باشید و منزلتان محیط کار شما بوده. اما حضور همه اعضای خانواده در تمام طول شبانه روز شامل این منوی پیشنهادی نبوده:
- فریادهای شادی کودکان.
- رقابت برای آنلاین شدن.
- دیدن فیلم و سریال با سرعت اینترنت لاکپشتی.
- رقابت برای انتخاب شبکه تلویزیونی.
- قطع شدن اینترنت در میانه یک مکالمه ویدیویی.
- نوجوانان شب بیدار و تا لنگ ظهر خواب!
- صبحانه های متعدد از ۷ صبح تا ۱۲ ظهر.
- نوبت گرفتن برای حمام و سرویس بهداشتی.
- و…
هیچکدام اینها جزو برنامه کاری ما نبوده. حالا اگر قرار باشد هفته ها و ماهها در خانه باشیم سریعا به برنامه ریزی جدیدی نیاز داریم.
برنامه ریزی قرنطینه ای
زمانی که دارید بهترین برنامه را طراحی می کنید این را بدانید که قرار نیست همه چیز طبق انتظار شما پیش برود. همه ما شرایط یکسانی داریم. الان وظیفه ما این است که بر اساس مسئولیت اجتماعی، در خانه بمانیم.
شاید شما هم مثل من در روزهای قرنطینه به دلیل شیوع ویروس کرونا، خانه نشین شده اید. ولی این خانه نشینی، در واقع «خانه کاری» است.
این مطلب راهکارهایی برای فریلنسرهایی است که در خانه کار می کنند. اما در ادامه برخی از راهکارها که می تواند در این روزها به کمک شما بیاید را خواهم آورد:
۱٫ انتظارات در روابط را تنظیم کنید
داشتن ارتباط بی شک از باید های هر شغلی است. چه حضوری و چه از راه دور. صحبت با رییس و هم تیمی هایتان درباره کار. این چت مردن ها باعث راحت تر شدن کار می شود.
اما وقتی پای بچه ها به ماجرا باز شود دیگر قضیه به این سادگی نیست. هر از گاهی به کار فرمای خود یادآوری کنید که در خانه بچه دارید. طبیعی است ممکن است برخی ارتباطات دچار اختلال شوند. با کمی شانس و انعطاف می توانید هنگام نیازشان به فرزندانتان کمک کنید و وقتی سرشان گرم است به کار خود برسید.
همچنین همیشه به همکارانتان در ابتدای صحبت یادآوری کنید. آنان باید بدانند که اگر فریادی شنیدند، شگفت زده نشوند.
۲٫ منابع خود را برای کمک به نگهداری از فرزندان ارزیابی کنید
آیا کسی را دارید که در نگهداری فرزندان به شما کمک کند؟ همسر، فرزندان بزرگ تر، خانواده، همسایه قابل اعتماد و یا مجازی؟
دنبال دوستان، عمه، عمو، پدر و مادر بزرگ، پرستار کودک و معلمان باشید. این افراد منابع ارزشمندی هستند چون می توانید از آنان به صورت مجازی کمک بگیرید. آنان می توانند با فرزندانتان صحبت کنند، برایشان داستان بخوانند، با آن ها بازی کنند، آواز بخوانند و آموزش دهند و خیلی کار های دیگر.
۳٫ کارهایی را برنامه ریزی کنید که نیاز به نظارت نداشته باشند
برنامه ریزی کار های مختلف به سنین مختلف کودک بستگی دارد.
نوزادان
- چرت زدن، تاب، صندلی فنری.
- برنامه های تلویزیونی و ویدیو هایی مانند انیمیشن مرتبط با سن.
- موسیقی های آموزشی و تربیتی.
کودکان نو پا تا دبستان
برای این سن می توانید بصورت ساعتی برنامه ریزی کنید
- بازی های آنلاین.
- بازی ها و نرم افزار های آموزشی.
- استفاده از شبکه های اجتماعی و آموزشی.
- وقت آزاد با برنامه ریزی یک روز بازی با توپ.
- یک روز کار مورد علاقه کودکان.
- کودکان را مجبور کنید حتی کوتاه ورزش کنند.
- در برنامه ریزی کاری وقتی برای آنان در نظر بگیرید.
نوجوانان
- خواندن و نوشتن داستان.
- برنامه های تلویزیونی و فیلم های انگیزشی.
- برنامه های آموزشی.
- پلتفورم های مدرسه.
- فعالیت های دیگر مانند آنلاین شدن و صحبت با دوستانشان.
۴٫ اولویت بندی برنامه ها
برنامه های کاری که نباید در آن اختلال ایجاد شود را جدا کنید. طوری برنامه ریزی کنید که فرزندانتان حین این کار های مهم سرگرم کار خود باشند.
اگر با همسرتان زندگی می کنید بی شک در خانه کنار شماست. اگر هم هر دوی شما کار می کنید مشکلات یکسانی دارید. وقتی خانه کوچک است و افراد زیادی در خانه هستند باید چگونه کار کرد؟
بسته به انعطاف شما و همسرتان بهتر است شیفتی کار کنید. شما می توانید بی وقفه ۴ ساعت صبح کار کنید و همسرتان مراقب بچه ها باشد. سپس بعدازظهر شما مراقب بچه ها هستید و همسرتان کار می کند. بعد از به رختخواب رفتن فرزندان نیز به کار های بیشتری می رسید.
اگر تنهایی فرزنداتان را بزرگ می کنید با بچه ها و صاحب کارتان شفاف صحبت کنید. باید از صاحب کارتان انتظار کمی انعطاف داشته باشید. به نیاز های فرزندانتان برسید پس محتاط باشید. اعضای تیم خود را از شرایط موجود آگاه کنید. ساعاتی که در آن توانایی برقراری تماس و جلسات مجازی را دارید اهمیت دارند. کودکانتان را نیز در جریان شرایط قرار دهید.
۵٫ لطفا مزاحم نشوید
بعد از در جریان قرار دادن کار فرمای خود باید کودکان را در جریان قرار دهید. این یعنی حد و مرز تعیین کردن. به همه بگویید که کار از خانه یعنی کار واقعی. هر چقدر هم شما و آنان بخواهند گاهی وقت تفریح نیست.
جلسه خانوادگی برگزار کنید و جریان کار را توضیح دهید. به فرزندانتان بگویید که باید شغل خود را انجام دهید. نمی توانید برای کمک به آنان همیشه کار خود را کنار بگذارید. به آنان گوشزد کنید که وقتی درب اتاق کار بسته است باید قبل ورود در زد. اگر پشت در نوشته “لطفا وقفه ایجاد نکنید” یعنی نباید در زد. یادشان دهید که از زیر درب اتاق یادداشت بفرستند.
به آنان اطمینان دهید که بعد از اتمام کار، در اسرع وقت به آنان سر می زنید. اما باید بدانند که قبل آن باید صبر کنند و یا خودشان مشکلاتشان را حل کنند. مگر موضوع اورژانس باشد و حیاتی است.
۶٫ برای رفتار خوب پاداش دهید
تعیین حد و مرز فقط شروع کار است. شما همچنین باید برای رفتار خوب پاداش دهید. مثلا، اگر کودکانی دارید که به توجه زیادی قبل شروع جلسه نیاز دارند به آنان بگویید که جریان از چه قرار است. آنها را قانع کنید که نباید مزاحم شوند. به آنان پازل و رنگ آمیزی دهید و به آنان سر بزنید. کودکان را به سمت فعالیت های آرام و بی سر و صدا هدایت کنید. این کار رفتار نامناسب و عصبانیت را کم می کنند. در انتخاب بازی های کامپیوتری دقت کنید.
اگر کودکان مزاحم شدند عصبانی نشوید. باید کار خود را متوقف و با مشکل دست و پنجه نرم کنید. اما پس از اتمام کار با فرزندتان صحبت کنید. به آنان بگویید که وقتی داخل اتاق نمی آیند، کارتان سریع تر انجام می شود. در نتیجه بیشتر با آنها خواهید بود.
اگر مزاحمتان نشدند به آنان پاداش دهید. تشویق کنید و از آنان بخاطر درکشان تشکر به عمل آورید. کمی بیشتر با آنان وقت بگذرانید و برایشان کتاب بخوانید و بازی کنید. شاید بچه های بزرگ تر قدر این پاداش ها را ندانند اما قدر بازی های کامپیوتری بیشتر را می دانند.
شاید بگویید این پاداش ها شبیه زیر میزی است. اگر پیشنهاد جایگزین دارید اجرا کنید.
نگران نباشید به آنان نمی گوییم!
به تدریج مهارت این را پیدا خواهید کرد که چگونه از پادش های معنوی استفاده کنید که هزینه کمتری داشته باشد. یادتان باشد که جایزه های گران ندهید. چون کودکان در حال رشد هستند و ارتقا پیدا می کنند. در شبکه های مجازی و فیلم ها وسایلی را می بینند که می خواهند. شاید اغلب در توان شما نخواهد بود. آن موقع، ممکن است کار به جایی برسد که به صرفه باشد جایی را اجاره کنید و از خانه فاصله بگیرید.
۷٫ استراحت کنید ولی مزاحم نشوید
اگر فرزندتان کار کلاسی دارد یکی از بهترین اتفاقات است. آنان مدتی مشغول می شوند. اما طبیعی است که کار مدرسه تمام روز نیست. اگر کودکتان هنوز به مدرسه نمی رود تا اطلاع ثانوی خبری از مهد کودک نیست. راه های خلاقانه ای برای سرگرم کردن کودک پیدا کنید.
با زمان های استراحت متوالی طول روز آغاز کنید. به جای سه ساعت کار مداوم کمی استراحت کنید. ۳۰ تا ۵۰ دقیقه کار و ۱۰ تا ۱۵ دقیقه استراحت کنید. به فرزنداتان توجه کنید ولی مزاحم آنها نشوید. می توان در کارهایشان به آنان کمک کرد، اگر خودشان قبول کنند. به زور نمیتوان لبخند بر لب کسی جاری کرد.
۸٫ بازی کنید
یاد بگیرید که بازی کنید. مثلا یک جعبه درست کنید. جعبه را پر از کار هایی کنید که بچه ها انجام دهند. روی جعبه ها برچسب بزنید تا کودکان حق انتخاب داشته باشند. کار های هنری، کار های پر زرق و برق و حتی نوشتن شجره خانوادگی میتوانند جذاب باشند. برخی از کار هایی که می توان انجام داد را از اینترنت بیاموزید.
فقط مطمئن شوید که آن بازی ها مناسب سن کودکان شما هست. مراقب باشید بازی ها کمترین کمک را از طرف شما بطلبند. وگرنه یک گره به دردسرهای دورکاری در قرنطینه زدید.
۹٫ نقشه های جدید بکشید
فرض کنیم جعبه را درست کردید و یکی دو روز هم جواب داد. بالاخره بچه ها از جعبه ها خسته می شوند. یک فعالیت زاپاس داشته باشید.
من قوطی شانس را پیشنهاد میکنم. به یک قوطی کوچک یا شیشه خالی و چند برگ کاغذ یکرو سفید نیاز دارید. کاغذ آ۴ معمولی را به ۸ قسمت برش دهید. با توافق جمعی، یک فعالیت کوتاه مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای را روی هرکدام بنویسید. وقتی حوصله بچه ها سر رفت، با حضور همه اعضای خانواده رفراندوم برگزار کنید. از داخل شیشه کاغذ در بیاورید و کاری را در میاید را رای گیری کنید. اگر جواب رفراندوم «آری» بود آن را انجام بدید.
باید قوانینی هم توافق کنید. مثلا اگر یکی برگه رای نیاورد نمیشود هیچ برگه دیگری درآورد. شاید اعمال قانون، راه خوبی برای سرگرم نگه داشتن کودکان باشد. توجه کنید که “اتاقت را تمیز کن” خیلی جواب نمی دهد. حتی گاهی اگر از آنان بخواهید با لگو چیزی بسازند، احساس تنبیه داشته باشند.
۱۰٫ از استرس کم کنید
در زمان های عادی شاید استفاده بچه ها از گوشی را محدود کنید. اما هنگام کار از خانه با بچه ها در شرایط بحرانی اوضاع متفاوت است. حتی اگر دوست نداشته باشید که آنان هفته ها بازی کامپیوتری کنند باید کمی از محدودیت ها را بردارید. اما رفع محدودیت ها را برنامه ریزی کنید. توجه کنید که در آینده مجبورید محدودیت های قبلی را بازگردانید. نباید در سایه این تغییر رفتار به کودک صدمه بخورد. مثل عدم اجرای طرح ترافیک در ایام نوروزی. کودکان باید بدانند که این شرایط موقتی است.
وقتی از خانه کار می کنید نباید به خودتان هم سخت بگیرید. به مغز خودتان پیام دهید که این یک شرایط خاص است و روزی تمام می شود. پس از اتمام کار گوشی ها را کنار بگذارید و بروید سراغ سرگرمی های عادی. شاید بعد از ساعت ها کار مار پله خسته کننده باشد. بعد از خیره شدن کل روز به صفحه مانیتور به کمی سرگرمی این چنین نیاز دارید.
۱۱٫ خلاق باشید.
گاهی برای پیدا کردن محل کار در خانه باید خلاق باشید. اگر دفتر کار ندارید پس موقع نیاز به کمی حریم خصوصی چه می کنید؟ حتی ممکن است دفتر کار داشته باشید اما همسرتان هم از آن استفاده کند. آیا می توان از زیر زمین استفاده کرد؟ داخل ماشین تلفن جواب داد، حتی داخل کمد کار کرد؟
تعطیلات غیر مترقبه: پیشنهادهای ویژه برای خانه کاری در روزهای قرنطینه
در کنار توصیه های بالا، به عنوان فردی که سالهاست دورکاری و خانه کاری را تجربه کرده، این ۲ راهکار را هم به شما هدیه میکنم:
– برنامه روزمره خود را ادامه دهید
سبک روزانه را مشابه روزهای معمولی در گذشته ادامه دهید. کارهای روزمره تان شامل دادن صبحانه به بچه ها و سپس انجام فعالیت هایی است که پرستار بچه زمانی که والدین خانه را ترک میکردند انجام دهید با فرق اینکه شما در محل حضور دارید و باید در برنامه ریزی کاری تغییراتی را انجام دهید که در ادامه ذکر خواهم کرد.
کارهایی که باید اضافه کنید یک ساعت وقت آزاد برای بازی، یک ماجراجویی در فضای باز، ناهار در خانه و سپس ترکیبی از فعالیت های آموزشی و کاردستی قبل از یک بار دیگر به فضای باز رفتن. عصر از سرکار خود بازگردیدی و شام بخورید و سر ساعت بخوابید.
– برنامه های روزانه موقت و جدید بسازید
در مرحله بعدی، برای هر هفته برنامه طراحی کنید که امور روزمره را در سطح بالایی قرار دهد. اما به حدی تغییر کرده باشد تا متناسب با کار و مسئولیت های شما باشد. وعده های غذایی، شراکت در کارهای خانه و مراقبت از کودک در صدر فهرست هستند.
در برنامه ریزی خانه کاری اطمینان حاصل کنید که موارد زیر را مورد توجه قرار میدهید:
- برنامه کودکتان چیست؟
- برای هر وعده چه چیزی میل میکنید؟
- چه زمانی به کارهای خانه رسیدگی میکنید؟ (لباس شستن، ظرف شستن، نظافت، تمیزکردن)
- جلسات مهم کاریتان چه زمانیست؟
- زمان هایی ضروری است کسی را داشته باشید تا کارتان را انجام دهد در حالی که در حال مدیریت کارهای خانه هستید؟
در این شرایط ما مجبور هستیم زمانی را صبح زود یا پس از اینکه بچه ها به رختخواب رفتند پیدا کنیم تا کارهایمان را انجام دهیم. اما حتما برای استراحت و برقراری ارتباط با شریک زندگی خود برنامه ریزی کنید. این یک ماراتن خواهد بود اما مراقب باشید از نظر روحی و فیزیکی از پای درنیایید.
یک توصیه کاربردی
از این اطلاعات استفاده کرده و آن را در یک تقویم قرار دهید. به کارها برای هر یک از اعضای خانواده شماره اولویت اختصاص دهید. تقویم های آنلاین کمک زیادی می کنند. برای مثال در تقویم گوگل برنامه های کودک را بنویسید و نوبت های کار را اضافه کنید. برای هر بخش کاری یک رنگ اختصاص دهید. رنگ ها بسته به شرایط مراقبت از کودک، جامعه و وضعیت قرنطینه شما باید متنوع باشند.
برای این توصیه، سه روش پیشنهاد می دهم:
۱- تعویض شیفت
بهترین زمان برای شیفت های خانگی یک تا دو ساعته است. در این شیفت یک شریک به وظایف خود رسیدگی می کند و دیگری از کودکان مراقبت میکند.
۲- شیفت های کوتاه
شیفت های ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ای را تجربه کنید. حتی به عنوان تشویق در بین اعضای خانواده توزیع کنید.
۳- شیفت های مجازی
در کرونای سال ۲۰۲۰ نمیشود با تجربه طاعون یک قرن گذشته رفتار کرد. اینترنت یکی از اعضای خانواده ما شده. گوشی تلفن همراه عضوی از اعضای بدن ما محسوب میشود! پس درست استفاده کنید. با تماس های صوتی و تصویری، به هم یاری دهید. اگر میتوانید بچه های فامیل را زمانیکه دیگران در حال صحبت با تلفن هستند، روی کارتان متمرکز شوید و از فرصت استفاده کنید.
در شیفت های مجازی می توانید برنامه کتابخوانی بین دوست و فامیل ترتیب دهید. یا حتی بصورت لایوهای خصوصی، قرار شام، ورزش، بازی و فیلم دیدن بگذارید.
سخن آخر
این فقط کرونا نیست که باعث تعطیلی کار و مدرسه می شود. دلایل دیگری نیز ممکن است باعث شوند با فرزندانتان خانه کاری کنید. آلودگی هوا، بارش برف، بیماری، و نظایر آن. خوشبختانه ما در این آیتم ها در صدر جدول جهانی هستیم!
با تمام سختی ها و دشواری ها، یادتان نرود که زندگی ادامه دارد. حتی اگر چند روزی به مراد ما نگشت. در حال حاضر دورکاری از خانه (که من خانه کاری نامیدم) یک انتخاب نیست. کرونا دشمن باشد یا نباشد، وظیفه بسیاری از ما شکست دادن کرونا نیست. بلکه ما باید این شرایط را مدیریت کنیم.
شاید همزیستی شبانه روزی با فرزندان مشکل باشد. اما جان میلیون ها انسان را نجات می دهد. سختی آن با ارزش است. همه ما در مدیریت این شرایط سهیم هستیم.
یک خواهش:
اگر میتوانید، در خانه بمانید. لطفا زنده بمانید و دیگران را از زنده بودن محروم نکنید.