باید و نبایدهای یک بیزینس مدل حرفهای برای معرفی استارتاپها را ببینید. این مطالب برای کوچهای حرفهای نیز کاربرد دارد.
لزومی ندارد که یک کوچ حرفهای باشید، که بدانید کوچینگ، منتورینگ نیست. این را در اولین جلسات دورههای آموزش کوچینگ تدریس میکنند. اما اگر شما نتوانید تجربیات خود را به کار بگیرید، به زودی بیکار خواهید شد. و اگر نتوانید تجربیات خود را به دیگران ارائه کنید، به احتمال زیاد آن را با خود به سرای باقی خواهید برد. این چالش در باره تخصص کوچینگ و بیزینسِ کوچینگ هم وجود دارد.
چالش هزینه کوچینگ
متاسفانه (از نظر من) برخی از کوچهای حرفهای با فروش کوچینگ مشکل دارند. شاید اعتقاد دارند که پرداخت هزینه کوچینگ باعث خدشه به ساحت مقدس این حرفه میشود؟ اما تردید ندارم، آنها نیز میخواهند به مشتریان خود کمک کنند. اگر شما با کالا یا خدماتی، میتوانید به دیگران کمک کنید، چرا برای آن نباید هزینهای دریافت کنید؟
مگر اینکه شما تردید داشته باشید که خدمات ارزشمندی ارائه میدهید. تردیدی جدی برای اینکه باعث بهبود زندگی مراجع یا مشتری کوچینگ شود. به عنوان یک کوچ، هنگامی که خدمات کوچینگ خود را می فروشید، باید بر روی یک مشکل اصلی یا چالش مراجع خود تمرکز کنید. پیشنهاد میکنم تا در حد ممکن، به آنها واضح بگویید چگونه کوچینگ در حل مشکل به آنها کمک میکند.
برای تمرین این مهارت، هر از چند گاهی از خودتان یا یکی از مراجعین خود بپرسید:
- بزرگترین چالشی که در حال حاضر با آن روبرو هستید چیست؟
- اگر همین الان میتوانستید در زندگی خود تغییری ایجاد کنید، چه میکردید؟
- کوچینگ چگونه میتواند در مسیر واکاوی و حل این مشکل کمک کند؟
سپس پاسخ این سوالات را با مراجع خود به اشتراک بگذارید. اینجا بهترین محل برای یافتن کانون ارزش افزوده خدمات کوچینگ شما خواهد بود. اگر ارزش این خدمات را پیدا کنید، میتوانید تعرفه کوچینگ خود را نیز تعریف کنید.